Wat heeft de Q-koortspatiënt nodig?
Van 2007 tot en met 2009 vond in Nederland een Q-koortsuitbraak plaats, die de grootste ter wereld zou blijken. Nog dagelijks worden mensen in Nederland, ook in Limburg, geconfronteerd met de indringende gevolgen van deze Q-koortsepidemie. Op 29 september organiseerde Q-support samen met Schuttelaar & Partners een Maatschappelijk Café in Heerlen, om met patiënten en betrokkenen in Limburg de dialoog aan te gaan. Met ruim 80 deelnemers ontstond een warm debat in Auberge de Rousch in Heerlen.
“Ik wil het vandaag met u hebben over die twee jonge vrouwen die min of meer toevallig op dezelfde dag aanklopten bij Q-support afgelopen week. Jonge vrouwen van 25 en 30 jaar die ten einde raad waren. Helemaal op, zoals ze zelf hun noodkreet omschreven. De woorden die ze gebruiken op zo’n moment treffen me diep.” Annemieke de Groot, Directeur van Q-support, opende het Maatschappelijk Café met voorbeeldverhalen waar het deze avond om gaat: de patiënt. De patiënte die een training van Q-support wil bijwonen, maar de kosten voor het openbaar vervoer niet kan betalen. De patiënt die na een zoektocht van vijf jaar de diagnose chronische Q-koorts kreeg. De jonge patiënte van vier jaar oud, die na een zoektocht van een jaar ook aan de gevolgen van een Q-koortsbesmetting blijkt te lijden. Schrijnende verhalen van lange wegen naar duidelijkheid. “Ik hoop dat lange zoektochten naar een diagnose tot het verleden behoren en er een moment komt waarop de specialist bereid is om zijn zienswijze aan te passen.”
Na een eerste succesvolle editie van het Maatschappelijk Café in het provinciehuis in Den Bosch, was het vanavond tijd om in Limburg het gesprek aan te gaan. Wat heeft de Q-koortspatiënt anno 2015 en daarna nodig? “De gevolgen van Q-koorts zijn niet over en nee, het is niet enkel een Brabants probleem. Het is een Limburgs probleem, het is een landelijk probleem. Niet alleen in aantallen en verspreiding, maar vooral ook in de aandacht die het verdient.”
Onder leiding van dagvoorzitter Edwin Hecker (Schuttelaar & Partners), spraken Helga Claessens (Q-koortspatiënte), Mart Smits (Q-uestion), Alfons Olde Loohuis (Radboudumc) en Jacqueline Buijs (Q-support en Zuyderland Ziekenhuis), elk vanuit hun eigen expertise. Elke spreker werd ondervraagd door het panel, bestaande uit Mariet Paes (Q-support) en wethouder Patrick Leunissen (Gemeente Voerendaal).
Tijdens een Lagerhuisdebat was ruimte om met respect voor elkaar de verschillende meningen te delen. Hier werd duidelijk dat er nog steeds te weinig bewustwording over Q-koorts is. Het is tijd dat dit verandert! De jury, bestaande uit Elleke (ervaringsdeskundige), Serge Sekhuis (journalist) en Ivana Bagaric (Schuttelaar & Partners) koos Mirjam Schuijlings als debater van de avond. Haar argumenten waren scherp, inhoudelijk sterk en ze keek naar de problemen vanuit een bredere context.
Tijdens deze avond werd de meerwaarde van contact tussen lotgenoten duidelijk. Zo bleek ook uit de oproep van Jeroen Roijen: Wordt allen lid van de nieuw opgerichte Facebookpagina Q-koorts Zuid-Limburg!