Speciaal Kweken van embryo's

Maatschappelijk Café over het tot stand brengen van embryo's speciaal voor onderzoek

15 november 2019 - Kromme Nieuwegracht 62, Utrecht

Maatschappelijk Café: Speciaal kweken van embryo’s 

Het maken van een menselijk embryo om er onderzoek mee te doen is niet toegestaan in Nederland. Moet dat veranderen? Of juist zo blijven? Of is het zo simpel niet? We zijn benieuwd naar jouw mening. Praat mee op 15 november in centrum Utrecht.  

Benieuwd naar waar de maatschappelijk dialoog over 'speciaal kweken' precies over gaat? Alles wat je moet weten om goed geïnformeerd de dialoog in te gaan, vind je in de informatiebrochure hiernaast. Hieronder vind je het programma.

Programma Maatschappelijk Café

Menselijke embryo’s maken om er onderzoek mee te doen kan bijdragen aan het verbeteren van IVF-procedures. Tegelijk zijn embryo’s een vroege vorm van leven waar niet lichtzinnig mee omgesprongen moet worden. Hoe weeg jij dit af? Op 15 november lanceert de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de maatschappelijk dialoog over het kweken van embryo’s om daar onderzoek mee te doen.

Het programma start met drie presentaties van deskundigen op het gebied van embryo-onderzoek. De sprekers die dit medisch-ethische onderwerp introduceren zijn:

  • Sebastiaan Mastenbroek, klinisch embryoloog bij het Amsterdam UMC;
  • Wybo Dondorp, ethicus aan de afdeling Health, Ethics & Society bij Universiteit Maastricht;
  • Aletta van Tent, voorzitter Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Bij dit eerste deel nemen Hillie van de Streek (Raad van Kerken) en Cor Oosterwijk (voorzitter VSOP, de koepelorganisatie voor zeldzame en genetische aandoeningen) deel aan het kritisch panel.

Na een de inleiding vervolgen wij het programma met een walking dinner, waarbij de deelnemers in gesprek kunnen over dit onderwerp.

Als afsluiting van het programma gaan wij met de hele zaal de dialoog aan in een Lagerhuisdebat. Aan de hand van stellingen vragen wij u uw mening te geven over of het kweken van embryo’s speciaal voor onderzoek toegestaan zou moeten zijn. Ethica Annelien Bredenoord (UMC Utrecht) en Grada van den Dool (voorzitter van de Vereniging Van Fertiliteitsartsen) beschouwen het debat vanuit hun professionele perspectief. We eindigen de avond met een borrel, die om 19.30 uur begint. 

Praktische informatie

Wanneer?: 15 november 2019, van 16.00 - 20.30 uur

Waar?: Ottonezaal, Kromme Nieuwegracht 62, Utrecht (centrum)

Voor wie?: Iedereen is welkom, jong en oud.