Het S&P Nieuwjaarscafé 2018

Maandag 15 januari 2018, Den Haag

Maandag 15 januari 2018 hebben wij de versnelling van de voedseltransitie verkend tijdens het S&P Nieuwjaarscafé in het Museum voor Communicatie. Met bijna 200 aanwezigen in de zaal was het een inspirerend en prettig samenzijn.

Samen met Jacqueline Pieters (Rabobank), Krijn Poppe (WUR) en Marjolijn Sonnema (ministerie van LNV) namen Suzanne van der Pijll en Marcel Schuttelaar de aanwezigen mee in de versnelling van de voedseltransitie. Onder andere Gerard Scheij (Picnic) en Robert Verdam (NEMO Science Museum) hebben laten zien dat de voedseltransitie al volop aan de gang is.


Suzanne van der Pijll, managing partner bij Schuttelaar & Partners, was dagvoorzitter: “De voedseltransitie begint op stoom te komen. In de komende 5 jaar zal er meer ten positieve veranderen dan in de afgelopen 50 jaar.”


Jacqueline Pieters, global head Banking for Food Inspiration Center bij de Rabobank: “In samenwerking met UNEP en andere partners stimuleren wij boeren en agrobedrijven die de grond verbeteren en hiermee ontbossing bestrijden. Dit sluit aan bij onze Growing a better world together-strategie.”


Krijn Poppe, onderzoeksmanager en senior economist bij Wageningen University & Research: “Waar ik me zorgen over maak is de ‘twitterlijn’, waarbij de twee ideaalbeelden van voedselproductie steeds verder uit elkaar lijken te drijven. Het gaat niet om alleen productivisme of alleen eco-efficiency; we moeten de kloof juist verkleinen.”


Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie van LNV: “Met deze nieuwe minister worden ook nieuwe accenten gelegd in het voedselbeleid. De gemaakte afspraken staan gewoon; dat verandert niet. We gaan voor voldoende veilig, duurzaam en gezond voedsel tegen een eerlijke prijs, voor iedereen.”


In de zaal kwamen tal van voorbeelden aan bod over hoe de voedseltransitie in versnelling is geraakt. Onder andere Gijs Dröge (SMK) kwam aan het woord: ”Stichting Milieukeur verwacht met de sector een enorme stap vooruit te kunnen maken in de verduurzaming van aardappelen, groente en fruit.”


Marcel Schuttelaar, oprichter van Schuttelaar & Partners, sprak onder andere met Gerard Scheij (Picnic) en Robert Verdam (NEMO Science Museum) over de versnelling van de voedseltransitie. Gerard: “Met Picnic heb je de supermarkt in je broekzak. Korte ketens, geen verspilling en op de minuut nauwkeurig bezorgd. Dat is transitie in de praktijk.”

Ook Robert kon daarover meepraten: “In twee jaar tijd van voedsel dat we moesten openknippen, opwarmen en frituren naar een groot en smakelijk aanbod voor scholieren met minder suiker, zout en vet. Het is niet makkelijk, maar het gaat ons lukken!”

S&P blijft zich ook in 2018 inzetten voor de versnelling van de voedseltransitie. Wilt u zich daar samen met ons voor inzetten? Neem dan contact op met Suzanne van der Pijll via SvanderPijll@schuttelaar.nl of 06-51797717.