Zes op de tien Nederlanders wil weten hoe duurzaam de kleding is die in de winkels hangt, maar toch is duurzaamheid nog geen overweging in het aankoopproces van nieuwe kleding (Duurzaamheidkompas 2012). Consumenten én zakelijke klanten vinden dat kledingmerken te weinig informatie geven om een duurzame keuze te kunnen maken. Om de kansen van transparante communicatie in de kledingindustrie te identificeren, organiseerde Schuttelaar & Partners op 28 mei het Maatschappelijk Café Duurzame Kleding.
De juiste manier van communiceren is essentieel, maar wel iets waar veel kledingbedrijven mee worstelen. Gelukkig weet een aantal bedrijven de kansen al wel succesvol te verzilveren, dankzij een positieve, innovatieve en eerlijke tone of voice. Hoe doen ze dat? Hoe betrek je leveranciers, inkopers, ontwerpers en verkopers in dit proces? Wat levert het op en hoe kan de hele sector daarvan profiteren? Het belang van eerlijke communicatie en transparantie wordt dagelijks in de media benadrukt. Vooral door een aantal recente fabrieksrampen in productielanden, zoals het instorten van een fabriek in Bangladesh waarbij meer dan 1.000 doden vielen. Het moet anders in de kledingindustrie, het is de hoogste tijd voor transparante communicatie! Bangladesh kan een omslagpunt zijn voor de kledingsector. Wat de sector kan doen, hoe en welke kansen er liggen, is aan bod gekomen tijdens het Maatschappelijk Café.
Onder leiding van dagvoorzitter Marieke Eyskoot (Talking Dress) spraken Niels Oskam (Rank a Brand), Jean-Paul van de Wiel (Van Puijenbroek Textiel/REWORK), Brigitte de Wilde (Cora Kemperman) en Sofie Schop (Schuttelaar & Partners) op het Maatschappelijk Café. Zij vertelden hoe transparantie en communicatie bijdragen aan een duurzamere textielsector.
Elke spreker werd kritisch ondervraagd door het Maatschappelijk Panel, bestaande uit Sabine Content (MODINT) en Anne van Lakerveld (Schuttelaar & Partners). Sabine Content ziet dat bedrijven die goed bezig zijn op het terrein van duurzaamheid, daar nog niet altijd goed over communiceren. Volgens Anne van Lakerveld zijn er voldoende kansen voor de kledingsector om meer te communiceren en dan met name in dialoog met stakeholders.
Dat verduurzaming de komende jaren een belangrijk item wordt in de kledingsector, daar waren alle aanwezigen het over eens. De ideeën waren talrijk: van Cradle-to-Cradle bedrijfskleding, hogere lonen en winkelprijzen betalen, het ontwikkelen van een overkoepelend ranking systeem voor producten en dichterbij produceren, tot consuminderen.
Conclusie
Om de kledingsector verder te verduurzamen is een aantal zaken nodig. De conclusies die tijdens het Maatschappelijk Café zijn getrokken bestaan uit drie C’s:
1) Communicatie: het belang van communicatie is aangetoond. Laat zien wat je doet. Dat houdt consumenten betrokken bij een merk.
2) Consumenten: we hebben ze nodig, zij hebben behoefte aan transparantie en dragen bij aan de continuïteit van een bedrijf.
3) Concrete tips: het uitwisselen van concrete tips onderling is belangrijk, want we kunnen heel veel van elkaar leren en voorkomen dat eerder gemaakte fouten opnieuw worden gemaakt.